Op de markt vind je tegenwoordig een hoop verschillende camera body’s, lenzen, allerlei snufjes en fotografieattributen. Startende fotografen zien soms door de bomen het bos niet meer. Waar moet je op letten wanneer je materiaal koopt voor fotografie?

Ontdek het in deze blogpost, waar ik je tips en advies geef! 


Het belangrijkste element, de lens:

Lenzen zijn veel belangrijker dan de camera body, laat dit je belangrijkste les zijn!

De kwaliteit van het objectief bepaalt de kwaliteit van je uiteindelijke foto, zeker als je de belichtingsdriehoek (ISO, sluitertijd en diafragma) onder de knie hebt.


De belichtingsdriehoek:

Nog nooit van de belichtingsdriehoek gehoord? Ik vat het kort even samen voor je.

Een samenspel van het diafragma, de sluitertijd en de ISO lichtgevoeligheid bepaalt de finale belichting op je foto’s.

Het diafragma bepaalt hoeveel licht er op de sensor valt. Hoe groter het getal achter f/, hoe kleiner de diafragma opening. Een kleinere opening laat letterlijk minder licht de sensor bereiken.

De sluitertijd bepaalt hoe lang het licht op de sensor valt. Een langere sluitertijd, vergroot de kans op bewegingsonscherpte, ontstaan door trillingen in camera en lens.

De ISO lichtgevoeligheid bepaalt de invloed van het licht op de sensor voor de uiteindelijke belichting. Heb je een grote ISO waarde, dan vergroot je de kans op ruis in je foto.


Prime lenzen:

Professionele fotografen gebruiken vaak prime lenzen. Deze hebben een vaste brandpuntsafstand, wat wil zeggen dat je niet in- of uit kan zoomen. Om je compositie te veranderen zit er niets anders op dan telkens zelf te verplaatsen. Prime lenzen met een hoge kwaliteit zijn dankzij grotere diafragma-openingen (van f/1.4 of zelfs f/1.2) ook lichtgevoeliger. Door het gebruik van een lichtsterke lens zal je minder snel moeten flitsen of met een hogere ISO-waarde moeten fotograferen. 


“Maar Gina, welke lenzen gebruik jij dan?”

Mijn keuze: Ik shoot altijd met een 50mm f1.8 lens. Ik hou persoonlijk ook van een beperkte scherptediepte. Scherpte is toch ooh-zo-overrated.

De 50mm lens is één van de goedkopere: hiervoor betaal je ongeveer 150 euro. Wist je trouwens dat ze die al meer dan 80 jaar maken?

Je vind ze ook met een diafragma van f/1.4 en zelfs f/1.2, maar dan schiet de prijs meteen de lucht in!

Voor beginnende fotografen kan een kwaliteitsvol objectief een hap in het budget betekenen. Toch raad ik aan om echt een prime lens aan te schaffen. Ze zijn geweldig, trust me! Van zodra je er een gebruikt, wil je nooit meer terug!


De 35mm f/1.4 & 85mm f/1.8 staan voor mij persoonlijk nog op mijn to-buy-lijstje! (sidenote: ik heb alles van het merk Nikon!)


Je uiteindelijke keuze van objectief is heel persoonlijk. Ik ken veel fotografen die met totaal verschillende lenzen werken dan ikzelf.

Tip: Geraak je er maar geen wijs uit of wil je echt de optimale keuze maken voor je een lens aankoopt? Huur verschillende opties! Zo kan je ze alvast uittesten en zien welke je het meeste ligt.


Welke lens gebruik jij het liefst? Laat het me weten via Instagram: @ginapeetersfotografie!