Het gouden uurtje is mijn favoriete moment van de dag om te gaan shooten. Dit zul je ongetwijfeld nog vaak zien terugkomen in mijn beelden. Fotograferen tijdens Golden Hour is ideaal voor portretfotografie, landschapsfoto’s en meer. Tijdens dit moment heerst een natuurlijke gloed over het landschap. De lichtstralen scheppen een sfeer die ook jouw beelden net dat tikkeltje magischer maken.  


Wat is The Golden Hour? 

De eerste stralen van de dag zijn bijzonder. Als de duisternis zich terugtrekt, krijgen we te maken met een koel blauw licht. Wanneer de zon verder aan de horizon doorbreekt, kleurt het landschap in warme rode en oranje tinten. Aan het begin van een nieuwe dag heerst werkelijk een magische sfeer over onze wereld. Ochtendmist is tijdens het eerste gouden uur als een kers op de taart, dit maakt de foto’s echt compleet. Grijp dus zeker je kans bij een mistige zonsopgang.


Wist je trouwens dat er 2 gouden uren plaatsvinden op 1 dag?

Hetzelfde geldt namelijk ook voor het laatste uur voor zonsondergang. Geweldig toch?


8 fotografietips tijdens het gouden uur

“Gina, hoe ga jij om met het zonlicht tijdens het gouden uurtje?” is een van de vragen die meermaals terugkomen. Daarom stelde ik voor jou een aantal tips op, zodat ook jij de meest magische foto’s kan nemen tijdens de gouden uurtjes.


1.      Lokaliseer de windrichtingen

Weet het Westen liggen wanneer je ’s avonds op pad gaat. Zo heb ik een aantal vaste locaties waarvan ik weet dat de zon ideaal staat tijdens zonsondergang. Probeer dit ook voor jezelf te ontdekken! 

Ga je tijdens zonsopgang fotograferen? Zoek dan waar het Oosten ligt.


2.      Wanneer zakt de zon

Vooraf zoek ik altijd op Google wanneer de zon precies zal ondergaan. Lekker ouderwets, want ondertussen bestaan hier natuurlijk ook apps voor! Met de term ‘golden hour’ vind je zeker een aantal goede apps die het gouden uur precies weergeven.


3.      Shoot altijd 1 uur voor zonsondergang

In dit uur begint de zon te zakken en raken de laatste zonnestralen de bomen of de horizon. Het effect op dat moment is zo prachtig, dat ik het altijd vastleg op camera!

Heb je de kans om te werken met een wateroppervlakte in de voorgrond van je landschap, dan krijg je werkelijk magische beelden. Kijk zeker eens onderaan tussen mijn foto's, hier vind je een foto met wateroppervlakte terug.


4.      Ken je omgeving

Het gouden uurtje begint wanneer de zon zich op ongeveer 25 graden boven de horizon bevindt. De zon verdwijnt bijvoorbeeld vroeger achter de bomen wanneer je fotografeert op een plek met veel hoge bomen. Shoot je in een open veld, dan heb je wat speling met je tijd.


5.      Panikeer niet bij bewolking.

Koos je net een mega bewolkte dag om te gaan shooten? Dan plan je best een ander moment voor je shoot. Komen er maar enkele wolken voorbij? Geen enkel probleem! Vaak versterken ze zelfs het effect. Een tijdje geleden had ik een loveshoot waar ook wat bewolking was. Dit heeft geleid tot één van mijn mooiste fotoreportages tot nu toe. Onderaan vind je enkele beelden uit deze fotoshoot.


6.      Fotografeer snel en veel.

Tijdens het gouden uurtje veranderen de lichtomstandigheden heel snel. Je zou het niet verwachten aan de naam ‘golden hour’, maar soms is het slechts enkele minuten echt ‘golden’ licht. Hoe dan ook, deze wil je natuurlijk niet missen! Neem daarom snel en veel shots.


7.      Plaats je onderwerp voor de zon.

Dit zorgt namelijk voor een warm, zacht, gloeiend effect rondom de persoon. Pas tijdens de bewerking je witbalans en kleuren wat aan en je hebt zonder veel nabewerking echt prachtige beelden.


8.      Wees niet bang van lens flare.

Lens flare komt voor wanneer licht de lens raakt. Beweeg de camera heen en weer, terwijl je in de zoeker kijkt. Doe dit tot dat je het effect hebt dat je verlangt. Ik werk er zelf heel graag mee en dit zal je dus regelmatig zien terugkomen in mijn foto's.


Conclusie: ga fotograferen tijdens het gouden uurtje, het is de moeite meer dan waard!

De warme kleuren van de laagstaande zon zullen je foto’s een extra dimensie geven. De kleuren rood, geel en oranje roepen gevoelens op van warmte, passie en geborgenheid.

Laat dit nu juist zijn waar ik ontzettend veel van hou!


Hieronder vind je mijn favoriete foto’s die ik maakte tijdens Golden Hour.


Helpen deze tips je om zelf Golden Hour beelden te maken?

Aarzel niet om mij te taggen op Instagram @ginapeetersfotografie, zodat ik kan meegenieten!