Yes! Je hebt net een nieuwe (of misschien zelfs je eerste) shoot geboekt! Maar hoe zorg je voor onvergetelijke fotoshoots waar jouw klanten van in de wolken zijn?

Je draai vinden als beginnende fotograaf kan lastig zijn. Met onderstaande tips help ik je op weg om er voor jezelf en jouw klanten memorabele ervaringen van te maken! 


TIP 1: Luister naar je klanten

Het belangrijkste om mee te starten: luister naar de wensen van jouw klant! Hoe graag je ook jouw creativiteit de vrije loop wil laten gaan, het meest zotte licht wil opzoeken en dit op de meest magische locaties... Je shoot voor je klant, niet puur voor jezelf.

Zij willen een leuke tijd beleven en achteraf prachtige beelden ontvangen. Natuurlijk kan je ideeën op tafel leggen en bespreken of er geen leuke toepassingen tussen zitten voor hun shoot. Maar at the end of the day: de beelden die jij van ze neemt, vertelt hun verhaal!

Een leuke tip: hebben ze bv. interessante hobby’s die je kan laten terugkomen?

Dat heb ik ooit ook al gedaan. De man nam tijdens een geboekte loveshoot zijn gitaar mee. Hieronder zie je het resultaat.


TIP 2: Kledingkeuze

Authenticiteit. Dat vind ik zo belangrijk! Laat je klanten voor je camera schitteren zoals ze écht zijn. Ze hoeven zich niet helemaal fancy op te maken, als dat alleen maar voor die ene keer is dat ze zich zo kleden. Hun eigen stijl, een naturelle look, echtheid,… die zaken moeten overheersen! 

Qua kledij raad ik altijd aan dat iedereen zich in hetzelfde kleurenpalet kleedt. Mijn ideale klant zou in warme kleuren komen. Dat past namelijk bij elk seizoen en is bovendien een deel van mijn eigen branding. Win-win! Onderaan kan je enkele foto’s terugvinden van kleuren die perfect bij elkaar passen.

Voorkom dat je klanten kledij aandoen met patronen; denk aan strepen, ruitjes, prints… Deze patronen kunnen zorgen voor het moiré-effect. Een moirépatroon ontstaat als het onderwerp dat je wil fotograferen een fijn patroon bevat. Je kan dit effect grotendeels wegwerken in Photoshop & Lightroom, maar dit kost zeer veel tijd en moeite. Vermijden lijkt me een beter optie!

Nog een belangrijke wat outfits betreft: als je gaat shooten in een veld of in het bos, zorg er dan voor dat je klanten geen hakken dragen!

Dit communiceer ik telkens naar mijn klanten: draag een outfit waar jij je comfortabel in voelt en waar je gemakkelijk in kan bewegen. Zorg ervoor dat de kleuren van je kledij bij elkaar passen en kies beter geen patronen. 


TIP 3: Stel je klanten gerust

Hoe vaak ik dit al hoorde: “Maar Gina, ik sta nooit goed op foto” en “Ik hou er niet van als ze foto’s nemen van mij”,…

Bijna elke shoot is het van dat, alsof ze mij moeten waarschuwen! Vaak zijn het mannen die dit zullen verkondigen en dat is helemaal oké. Ze komen namelijk uit hun comfortzone. Het is onze taak als fotograaf om onze klanten comfortabel te laten voelen. Ondertussen heb ik gelukkig al wat trucjes geleerd. Ik som ze hieronder op, zodat ook jij ze kan gebruiken.

Zo stel jij jouw klanten op hun gemak:

  • Leer je klanten kennen: wandel een beetje met ze rond en toon interesse. Wat houdt ze bezig in het dagelijks leven. Zorg dat je een connectie maakt vooraleer shoots plaatsvinden. Voor beide partijen zal de samenwerking beter aanvoelen!
  • Laat je klanten veel bewegen: door hen te laten bewegen en in interactie te zijn met elkaar, zorg je ervoor dat ze de focus niet meer op jou leggen. Je kan een speaker meenemen, zet een leuk liedje op en laat ze dansen!
  • Laat resultaten zien: zijn je klanten wat onzeker en zijn ze niet zeker of ze wel goed op de foto staan? Draai je camera eens om en toon wat jij ziet, tot ze zeker zijn over het resultaat.
  • Hou het comfortabel: laat je klanten nooit poses doen die duidelijk niet natuurlijk aanvoelen. Wanneer je dit doet, worden ze ongemakkelijk. Dit zal je ook kunnen zien in de foto’s en dat wil je vermijden!

Heb jij ooit al het gevoel gehad dat je tijdens de shoot een complete black-out hebt? Dat je niet meer weet welke poses je nog allemaal kan toepassen? Hou dan zeker mijn blog in de gaten want hiervoor heb ik binnenkort een reddingsmiddel klaarstaan! 


TIP 4: Kies een rustige locatie

Ikzelf shoot het liefst in de natuur. Zo kies ik voor plekken waar rust overheerst. De algemene sfeer zal meer ontspannen en aangenaam aanvoelen voor iedereen. Het is voor je klanten gemakkelijker om zich te laten gaan. Gewoon lekker lachen, dansen, bewegen en zoveel meer… er is toch geen kat te bespeuren.


TIP 5: Ga voor een golden hour shoot

Qua tijdstip adviseer ik om een golden hour shoot te plannen. Weet je niet wat golden hour is? Lees dan zeker mijn eerste blogpost hier.

Soms lukt het niet om de gouden uurtjes als timing te nemen, denk bv. aan shoots met kindjes. In dat geval ga je best zo vroeg mogelijk in de voormiddag op locatie shooten. Dan is het licht nog iets zachter dan tijdens de middag of later in de namiddag. 


Heb jij nog extra tips om van elke shoot een succes te maken?

Hoe bereid jij jouw klanten voor?


Laat het me zeker weten op instagram: @ginapeetersfotografie. Let’s talk!