Heb je ooit ‘ja’ gezegd tegen een klant waarbij je geen goed gevoel had? Of een samenwerking aangegaan waarvan je wist dat het niet ging werken.

Ja? Geen zorgen, ik ook!


Noem het een voorgevoel, energie, je hart volgen of wat dan ook.. het is zo belangrijk om je intuïtie te volgen. Jouw intuïtie wijst je in de juiste richting, vertrouw hierop.

Er zijn zoveel verleidingen, van geld tot ego, dat het soms onmogelijk lijkt om 100% op je gevoel te vertrouwen, zowel in je bedrijf als erbuiten. Zeker als je nog maar net gestart bent en alles zou doen om je eerste centen te verdienen of je eerste klant binnen te halen.


Wat ik geleerd is dat afdwalen van je intuïtie nooit werkt. Oké, je zal misschien wat geld verdienen of een portfolio opbouwen, maar een bedrijf runnen gaat niet enkel om het geld en het cliënteel. Toch niet om het soort bedrijf op te bouwen waarin ik geïnteresseerd ben. Ik wil een succesvol bedrijf dat goed aanvoelt. Ik wil elke morgen wakker worden en enthousiast zijn om de dag te starten. Op het einde van de dag wil ik een voldaan gevoel hebben. Als jouw intuïtie niet in lijn staat met je werk en je klanten… dan zal je geen plezier hebben in je werk.


Maar, hoe run je nu een succesvol bedrijf terwijl je jouw intuïtie volgt? Met onderstaande tips, ben je al een heel eind op weg.

1) Weet wat je waard bent

Als je een bedrijf hebt zullen mensen constant misbruik willen maken van jou. Mensen zullen jouw prijzen in vraag stellen, jouw service, jouw expertise, enzovoort. Het is dus super belangrijk om je eigen waarde te kennen en hiervoor op te komen. Bestudeer de markt alvorens je jouw prijzen zet, zo zorg je ervoor dat ze in lijn staan met jouw expertise, de resultaten die je levert en de marktwaarde. Wanneer je deze kennis hebt, kan je met veel zelfvertrouwen ‘Ja’ of ‘Nee’ zeggen tegen opportuniteiten als ze zich voordoen. Je zal ook herkennen wanneer iemand misbruik wil maken van jou.. en dan vriendelijk weigeren.


2) Elimineer jouw scarcity mindset

Een scarcity mindset is één van de grootste obstakels bij startende ondernemers. Wat is een scarcity mindset? Dat is het gevoel dat je ervaart wanneer je bang bent dat er niet genoeg werk of klanten zullen zijn, dat je markt verzadigd is en dat je niet de beste bent binnen je niche. Je hebt constant bang dat je klanten zullen annuleren. Hierdoor zal je klanten binnenhalen of samenwerkingen aangaan die niet in lijn zijn met jou en je intuïtie. Je moet jezelf over je scarcity mindset heen zetten of op zijn minst weten hoe je deze angsten kan uitzetten. Anders zal je agenda vol zitten met klanten, taken en samenwerkingen die niet het beste in je bovenhalen. Hierdoor zal je niet dichter bij je einddoel komen. Geloof me als ik zeg dat er eindeloos veel geld rondgaat en er genoeg ruimte is binnen je niche voor jou en je bedrijf. Ideale klanten wachten op jou! Laat je angst je niet weerhouden om je intuïtie te volgen.


3) Zou je het vandaag willen doen?

Stel jezelf de volgende vraag: “Zou je het vandaag willen doen?”

Door het gevoel van scarcity ga je samenwerkingen aangaan waar je niet 100% achterstaat. De kans is groot dat je deze in de toekomst zal inplannen. “Ik doe het binnen 2 weken wel.” Je denkt dat je daartegen wel de energie zal hebben om de afspraak te laten doorgaan, ook als je intuïtie ‘nee’ zegt. 2 weken later is het zover en je wil nog steeds de afspraak in kwestie niet doen. In plaats van jezelf te forceren om deze afspraak te doen waar je zo tegenop kijkt, stel jezelf de vraag “Zou ik het vandaag willen doen?”. Als je antwoord ‘nee’ is, dan zal je het ook niet morgen, overmorgen of volgende week willen doen. En dat is jouw intuïtie die luid en duidelijk aan het woord is!


4) Slaap er een nachtje over

We leven in een wereld waarin alles heel snel moet gebeuren. Hierdoor vergeten we dat niet alles onmiddellijk een reactie nodig heeft. Als er iets is waar je niet zeker van bent, neem een dag (of meerdere) om er eens goed over na te denken. Laat alles even bezinken en kijk of je enthousiasme over de opportuniteit wegebt of groeit.

Mocht jij deze reminder even nodig hebben: je MOET niet iedereen onmiddellijk beantwoorden. Jij hebt de toestemming om te pauzeren, te reflecteren en om rustig aan te doen als dat nodig is. Dit is een belangrijke grens die je moet hanteren in je bedrijf en in je persoonlijk leven.


Zorg ervoor dat jij volledig achter jouw beslissingen staat. Jouw doelen en wensen zijn je nummer 1 prioriteit. Geloof me als ik zeg dat je hiermee veel tijd gaat uitsparen. Als je deze punten consistent toepast, zal dit een enorme boost geven. 


Wat vond je van deze blog? Laat het me weten via Instagram: @ginapeeters_