Angst en onzekerheid. Zelfs de meest succesvolle ondernemers krijgen er mee te maken. Ik sprak al met verschillende collega-fotografen en wat blijkt?

Het lijkt een patroon te zijn, waarin telkens 2 angsten terugkomen. Dit houdt hen tegen om echt gelukkig te zijn, hun doelen te bereiken of te kunnen doen wat ze echt willen.

Je hoeft geen zelfstandige fotograaf te zijn om dit mee te maken trouwens. Deze angsten kan voor ieder van ons stokken in de wielen steken!


Ooit gehoord van het imposter syndrome en limiting beliefs?

Deze twee gaan eigenlijk hand in hand. Het zijn angsten waar veel ondernemers mee te maken krijgen. 


Imposter syndrome

Denk jij soms:

  • “Ben ik wel goed genoeg om een blog te starten?”,
  • “Heb ik wel ervaring genoeg om mensen te coachen”
  • “Zijn mijn foto’s wel waardig genoeg?”

Dan is de kans groot dat ook jij lijdt aan het imposter syndrome.

Het imposter syndrome of oplichterssyndroom is een angst die je laat twijfelen aan jezelf, je ervaring en je werk. Zelfs wanneer je omgeving aangeeft hoe goed je bezig bent, toch blijf je steken. Het is een veel voorkomende angst, je bent dus zeker niet alleen!


Misschien herken jij je in één van deze persoonlijkheden:

A)  De workaholic: jouw dagen zijn lang en het voelt alsof je steeds nog dat extraatje te bewijzen hebt.

B)   De perfectionist: je werkt alles voor 200% af, want 100% is niet goed genoeg. Dit zorgt ervoor dat je gaat uitstellen, omdat je geen zaken wil afleveren als ze niet perfect zijn.

C)  Sterk persoon: je vraagt geen hulp en kan alles zelf wel. Wanneer iets fout loopt, ga je meteen in fight-modus. 


Omgaan met Imposter Syndroom:

Er is ook goed nieuws! Het oplichterssyndroom hoeft je leven niet te teisteren. Met de volgende tips kan je de angst verslaan:

1.   Vecht tegen de duivel:

Het wordt laat en je kan niet slapen door de gedachten die door je hoofd spoken. Op zulke momenten is het belangrijk de duivel te herkennen. Visualiseer de angst en realiseer je dat het geen reflectie is van de realiteit.

2.   Vind je ware angst:

Waar komt je ware angst vandaan? Denk hier over na en schrijf het op. De eerste stap naar verandering is herkenning. 

3.   Bouw veerkracht op:

De meest succesvolle ondernemers bezitten veel veerkracht, maar dat sluit niet uit dat eens goed huilen geen deugd doet. Ik doe het ook!

Het goede nieuws is: iedereen heeft veerkracht en je kan het zelf opbouwen. Elke dag opnieuw ervoor gaan, zelf op momenten waar je het niet ziet zitten. 


Limiting beliefs

“Ik kan het niet”, die vier woorden moet je veranderen naar “Hoe kan ik…”

Als je jezelf op voorhand wijsmaakt dat iets je niet gaat lukken, dan leg je je beter ook meteen neer bij die uitkomst. Dit noemen ze ook wel de Law of Attraction.

Je blokkeert je brein als het ware om tot een oplossing te komen. Schrap “Ik kan het niet” dus uit je vocabulaire! Door niet in jezelf te geloven, geef je jezelf de kans niet om te ontplooien. Focus je beter op wat je wél kan en hoe je het desnoods met een omweggetje bereikt. 

 

"What your mind beliefs, it will achieve."


Veel van je limiting beliefs worden gevormd in je kindertijd. Ze worden automatisch een deel van je identiteit. Door limiting beliefs te hebben denken we onszelf te beschermen tegen afwijzingen en vernederingen. In de realiteit zijn het gewoon verhaaltjes die we verzinnen in ons hoofd. Diep vanbinnen weten we dat we hier zijn om te shinen en om er te staan. Vol met zelfvertrouwen!!! Door de limiting beliefs spelen we op veilig en houden we onszelf tegen van het ultieme succes.


Omgaan met Limiting Beliefs:

Creëer een mindsetshift met de volgende tips:

1.   Pauzeer en reflecteer

Als je angst of onzekerheid voelt bij een bepaalde activiteit, pauzeer. Word je ervan bewust dat je in een neerslachtige bui bent. Probeer van hieruit je denkwijze aan te passen. Of ga een keertje vroeg slapen zodat je de volgende dag fris en met een goed humeur terug aan de slag kan.

2.   Realiseer dat je gedachten niet de waarheid zijn

Schrijf je gedachten neer. Identificeer je gedachten of leugens die je jezelf wijs maakt. Begrijp waarom je deze gedachten hebt gecreëerd maar besef dat ze niet een reflectie zijn jouw waarheid.

3.   Zoek naar bewijs

Wees je ervan bewust dat je de kracht hebt om je gedachten om te zetten naar positieve gedachten. Zoek naar dingen die bewijzen dat je wel goed bezig bent. Als ik eens twijfel aan mezelf open ik mijn klantenreviews. Hierdoor ga ik meteen anders denken.

4.   Sta in je eigen kracht

Stop met iedereen te beschuldigen voor jouw resultaten. Jij bent 100% verantwoordelijk voor je eigen leven en je eigen succes. Niemand anders! Beheers alle gedachten in je leven. Een gedacht is maar een gedacht, een gevoel is maar een gevoel. Ze zijn geen reflectie van wie jij bent.

5.   Praat met iemand over je limiting beliefs

Soms helpt het om je gedachten met iemand anders te bespreken. Wil jij je oude gedachten vervangen door nieuwe inspirerende gedachten? Praat erover en maak dit mogelijk voor jezelf.


Overnight succes:

Hoe graag we het natuurlijk zouden willen, succes komt niet na één nachtje slapen.

Je kent het vast wel, op Instagram en andere media passeren zaken waarbij je denkt “wauw, zij verkopen zoveel en verdienen bakken geld.”

Maar wees gerust, ook die ondernemers deden er jaren, met vallen en opstaan, over om te staan waar ze nu staan. Sociale media bedriegt ons, want vaak wordt enkel rozengeur en maneschijn gepost. Slechts weinigen gaan mislukkingen of tegenslagen delen. Door voornamelijk succesverhalen te zien voorbijkomen, lijkt het soms alsof jij zelf niet goed bezig bent. Vergeet nooit hoeveel bloed, zweet en tranen het je kost achter de schermen. Dit is trouwens het geval bij het merendeel van de ondernemers!

We weten ondertussen wel dat je succes niet creëert door enkele momenten per week met je zaak bezig te zijn. In werkelijkheid is het veel harder en soms urenlang doorwerken. Het komt zeker niet vanzelf, vergeet dat niet!


Neem de tijd om je beperkende overtuigen los te laten. Geniet vol vertrouwen van je ambities en ga doelgerichter te werk. Als je eenmaal je echte doel hebt gevonden, versla je de angsten in je hoofd. Je zult meer bereiken en je succes kunnen omarmen.


Heb jij soms last van het imposter sydrome of limiting beliefs?

Laat het me weten via Instagram: @ginapeetersfotografie.